Ingredienti: buccia di arance, zucchero
Preparazione:
Versate in circa 2 litri di acqua in ebollizione le bucce di 2 arance, o 4 mandarini, o 3 limoni tagliate in listarelle e fatele cuocere lentamente, fin quando l'unghia penetra nella scorza, per circa 20 minuti. Sgocciolarle di nuovo e raschiare la parte bianca, rimettetele in acqua fredda per qualche minuto, asciugatele in una salvietta.
Preparate uno sciroppo di zucchero con un chilo di zucchero in un litro e un quarto di acqua, gettatevi le scorzette e portate a bollire per qualche minuto, poi mettete tutto in una terrina.
L'indomani riportate il solo sciroppo sul fuoco e quando sarà ancora ristretto, rimettetevi le scorzette e tenetevele per qualche minuto ancora. Versate di nuovo tutto in una terrina.
Dopo due giorni ristringete solo lo sciroppo e riversatevi per la terza volta le scorzette; fate riposare altri due giorni e ricuocete.
Togliete infine le scorzette, e lasciatele asciugare in un luogo areato.
Buon Appetito!!
Si può usare la stessa procedura per fare le fette candite, basta i pochi accorgimenti sotto:
Scegliere delle arance biologiche non tanto grosse.
Buccherellare la scorza in più punti, faccendo attenzione di non intaccare il frutto (altrimente la frutta si spacca durante la cottura).
Cuocere le arance intere per circa 20 minuti e poi metterli subito in acqua fredda.
Tagliare le fette alte di circa 0.5 cm.
Seguire la procedura sopra per la canditura faccendo attenzione che lo sciroppa bolla in maniera non forte ma leggera così che le fette rimangono intere.
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Candied orange peel and slices
Try using the peel to make candied orange strips or slices, following an old Sicilian recipe coming directly from the voice of my grandmother Giovanna (Vanna) who lived until the age of 95 and died of old age. The process is a bit long but I assure you that they are really delicious.Ingredients: orange peel, sugar
Preparation:
Cut into thin strips the peel of 2 oranges, 4 mandarins or 3 lemons. Put these into about 2 liters of boiling water and cook slowly until your fingernail penetrates the rind, for about 20 minutes. Drain and scrape off some of the inner white part, then put them in cold water for a few minutes and dry on a towel.
Prepare a sugar syrup using 1 kg of sugar and 11/4 liter of water, boil for a few minutes. Then put in the peel and bring to a boil. Boil the rind for a few minutes, then put both rind and syrup in a bowl and cool.
The next day bring only the syrup to a boil, let it boil down a bit and then put the rind back into the boiling syrup and let it cook for a few minutes. Pour rind and syrup back into a mixing bowl.
After two days boil only syrup again and place, for the third time, the zest; let it boil a few minutes and then let it rest another two days in the syrup,
Then boil only the syrup again and place, for the fourth time, the zest; let it boil a few minutes. The zest should now be translucent. If not repeat the process, renewing the syrup.
Finally remove the zest, and let them dry in a ventilated area.
Bon Appetite !!
You can use the same procedure to make candied slices, with just the few precautions below:
Choose small organic oranges.
Using a fork make holes in the zest all over the oranges, being careful not to touch the fruit underneath since it will split during cooking.
Boil the whole oranges for about 20 minutes and then immediately put them in cold water.
Cut the slices toabout 0.5 cm high.
Follow the steps above for candying making sure that the syrup boils gently so that the slices remain whole.